Vlada Kantona Sarajevo

Novosti

09.12.2022

Delegacija Kantona Sarajevo, predvođena ministrom za boračka pitanja KS Omerom Osmanovićem, te stručnim kadrom doktora i pravnika Opće bolnice Sarajevo, boravi u dvodnevnoj posjeti gradu Vukovaru u okviru koje su posjetili Nacionalnu memorijalnu bolnicu “Dr. Juraj Njavro” Vukovar. Goste iz Sarajeva primio je ravnatelj bolnice u Vukovaru mr.sc. Anto Blažanović.

U cilju uspostavljanja međusobne dobre saradnje, ali i poboljšanja kvaliteta standarda...

09.12.2022

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je danas savjetodavni sastanak s direktoricama i direktorima osnovnih škola koji su ovom prilikom upoznati sa izmjenama i dopunama Pravilnika o vođenju evidencije o neprihvatljivim oblicima ponašanja i zaštiti učenika, kao i o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i obliku provođenja odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana.

"Predstavili smo prisutnim članice i članove Mobilnog tima za krizne...

09.12.2022

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u okviru stručno-edukativnog programa Osmog sajma bh. privrede, danas je na sajmištu održan prvi od četiri panela iz oblasti privrede. Panel na temu “Pravo vrijeme za nove grane turizma” organiziran je s ciljem predstavljanja potencijala novih, specifičnih oblika turizma za koje Kanton Sarajevo ima potencijal razvoja.

Panelistice Emina Nizić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo,...

09.12.2022

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić održala je danas sastanak s naučnicom-fizičarkom i uposlenicom renomiranih međunarodnih istraživačkih instituta Sanjom Damjanović, te direktoricom Tima za reformu javne uprave i E-upravu Republike Srbije Martom Arsovskom Tomovskom, učesnicama Međunarodne stručne konferencije o digitalnoj transformaciji i transformaciji javne uprave koja se održava u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i Almir Badnjević...

09.12.2022

Prošlog mjeseca ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je fijakeriste s područja općine Ilidža s kojima je razgovarao o teškoćama s kojima se susreću u održavanju i očuvanju ovog jednog od najstarijih zanata u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, fijakeristi su ministru kao najveći problem naveli nemogućnost nabavke kvalitetnih, dresiranih konja na ergelama u Bosni i Hercegovini, te istakli da im je nabavka konja iz regije moguća,...

09.12.2022

Na danas održanom trećem nastavku Konstituirajuće sjednice Skupštine KS, izabrano je novo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela.

Za predsjedavajućeg Skupštine KS izabran je Elvedin Okerić, kao predstavnik Kluba Bošnjaka, koji je i u prethodnom mandatu vršio ovu funkciju. Njegovi zamjenici izabrani iz klubova Hrvata, Srba i Ostalih u naredne četiri godine biće Danijela Kristić, Igor Stojanović i Vibor Handžić.

Podsjetimo da je novi saziv Skupštine KS imenovam 11. novembra 2022....

09.12.2022

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo obavještava da će danas početi isplata naknada po osnovu zaštite porodice s djecom za mjesec novembar. Korisnici ovog prava u Kantonu Sarajevo mogu preuzeti naknade u bankama u kojima imaju otvorene tekuće račune.

Ova sredstva su izdvojena za 10.608 korisnika prava na: dječji dodatak, naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu, dodatnu pomoć na ime brige i...

09.12.2022

...

08.12.2022

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović održala je sinoć sastanak sa ambasadorom Delegacije Europske Unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Na sastanku ambasador Sattler je čestitao ministrici za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović na naporima na reformisanju obrazovnih kurikuluma u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom je potcrtao da je kurikularna reforma važan korak ka...

08.12.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić svečano je danas otvorio 8. po redu Sajam bh. privrede koji organizuje Kantonalno javno preduzeće Centar Skenderija.

Organizatori su za svečano otvaranje pripremili revijalni program u okviru kojeg je KUD „Bentbaša“ odsviralo taktove tradicionalnih bosanskih pjesama – sevdalinki u vlastitoj obradi, a prisutnima se na početku obratio direktor Centra Skenderija Damir Petrinić istakavši da je ovaj sajam...

08.12.2022

Polaganjem cvijeća, te prigodnim odavanjem počasti na Centralnom spomen obilježju na Ilidži, jučer je obilježena 31. godišnjica formiranja Patriotske lige Ilidža. 

Prisutni su iskoristili ovu priliku da evociraju uspomene, te se sjete onih koji danas, nažalost, nisu sa nama. 

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

„Obilazeći ova...

07.12.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić posjetio je Poljoprivredno dobro „Butmir“, gdje je prisustvovao početku radova na saniranju i zatrpavanju potoka koji protiče kroz imanje ove farme u naselju Doglodi. Po završetku sanacije bit će riješen dugogodišnji problem zagađivanja životne sredine, s kojim su suočeni stanovnici ovog naselja.

Prema ministrovim riječima, po završetku projekta PD "Butmir" će postati nulti zagađivač okoliša i firma...

07.12.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u saradnji s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) organiziralo je danas okrugli sto o javno-privatnom partnerstvu, s akcentom na zakonske osnove za primjenu, odnosno Nacrt zakona o javno – privatnom partnerstvu KS.

U uvodnom obraćanju, ministar privrede KS Adnan Delić, naglasio je da je ovaj zakon od velikog značaja za unapređenje i razvoj poslovnog ambijenta na području Kantona, ali i cijele Bosne i...

06.12.2022

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas ugovore sa predstavnicima 40 malih i srednjih kompanija s područja Kantona Sarajevo koje su izabrane po javnom pozivu za nova tehnološka ulaganja

. Danas potpisani ugovori obuhvataju poticaje za nova ulaganja u modernizaciju, digitalnu transformaciju i standardizaciju poslovanja u ukupnom iznosu oko 550.000 KM, dok je maksimalni iznos po kompaniji 20.000 KM.

“Program podrazumijeva sufinansiranje dijela troškova u...

06.12.2022

U Kantonu Sarajevo kvalitet zraka je danas zadovoljavajući, s izuzetkom Ilijaša gdje se bilježe prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih PM10 čestica. 

Uzroci  povišenih vrijednosti ovog polutanta u Ilijašu su lokalni izvori emisija štetnih tvari,  a to su dominantno kućna ložišta i industrija.

Zagađenje je uzrokovano direktnim djelovanjem izvora emisija, a otežavajuća okolnost je i to da se zrak  na ovom području sporije čisti u odnosu na ostale dijelove Kantona zbog...

06.12.2022

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.

“Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi sa šestih i na sedme i osme razrede osnovnih škola u KS”, najavio je ministar zdravstva KS prof.dr. Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih, sedmih i osmih...

06.12.2022

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj 8. sajma bh. privrede, a osim pokroviteljstva, po prvi put i izlagač na sajmu.

Na 400 kvadrata sajamskog prostora u dvorani Mirza Delibašić, Ministarstvo privrede konceptualno oprema prostor poznat kao „gaming selo“. Pod pokroviteljstvom Ministarstva u ovom selu predstavit će se startup-i osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u programu...

05.12.2022

Nizom svečanosti i prigodnih aktivnosti Prva slavna-viteška brigada obilježila je 30. godišnjicu od formiranja. Polaganjem cvijeća  u haremu Alipašine džamije, na mezarju Kovači, mezarjima Lav i Stadion odata je počast svim poginulim borcima i šehidima naše domovine. 

Centralna akademija, povodom svečanog jubileja ove brigade, upriličena je večeras na Grbavici u „Dječijoj kući“.  Ministar za boračka...

05.12.2022

U okviru projekta otklanjanja arhitektonskih barijera na javnim objektima u Kantonu Sarajevo, koji realizuje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, u saradnji sa UNDP-om u BiH, okončani su i radovi u Osnovnoj školi “Porodice ef. Ramić”. U školi je ugrađen lift, kao i platforma, te saniran i prilagođen sanitarni čvor za potrebe osoba s poteškoćama u kretanju.

“Zadovoljstvo nam je posjetiti još jedan javni objekt u Kantonu Sarajevo na kojem su uklonjene...

05.12.2022

Uz jedinstvenu poruku "Šampioni inkluzije" na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu je u nedjelju, 4.decembra 2022. godine, održano VII tradicionalno klupsko takmičenje "U vodi smo svi jednaki”, u organizaciji Plivačkog kluba SPID.

Takmičenje su svečano otvorili i uručili priznanja ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, kojima su domaćini, ovom prilikom, uručili zahvalnice na podršci klubu i učesnicima ovog...