Vlada Kantona Sarajevo

Ministrica Karačić zvanično otvorila „Dječiju nedjelju“ u Kantonu Sarajevo: Sajmom za dijete i porodicu „Naši putokazi“ počele planirane aktivnosti i događaji

Ovogodišnju „Dječiju nedjelju“ otvorila je danas na prigodnoj svečanosti održanoj u Domu mladih Centra „Skenderija“ ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Karolina Karačić.

„Ove godine u fokusu 'Dječije nedjelje' je promocija društvene brige o zaštiti porodice sa djecom, promocija inkluzije djece sa poteškoćama u razvoju te promocija prava djeteta kroz kulturu i sport“, kazala je ministrica Karačić, između ostalog, u svom prigodnom obraćanju.

Ovom prilikom, ministrica je uputila poruku svim odraslim, parafrazirajući jednog učenog čovjeka: „Idućih pedest godina neće biti važano koji ste auto vozili, u kakvoj kući živjeli, koliko novca imali u banci ili kakvu odjeću nosili. No svijet može biti bar malo bolji jer ste odigrali važnu ulogu u životu djeteta“. A dodala je i da je cilj sajma informiranje djece i roditelja o uslugama koje institucije sistema pružaju djeci i pravima koja štite status djeteta.

Prema riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvira Kazazovića, „Dječija nedjelja“ je svaka nedjelja u godini, dok se ova manifestacija simboličnog naziva obilježava kroz realizaciju mnogih projekata u okviru kojih se djeca dodatno edukuju, te im se značajno potiče i razvija kreativnost. Dodao je i da ova Vlada čini sve kako bi unaprijedila društvenu brigu prema djeci te ojačala odgovornosti svih subjekata koja se brine o djeci. „S tim u vezi, proširili smo kapacitete u vrtićima JU 'Djeca Sarajeva' te osigurali adekvatan prostor u Osnovnoj školi 'Vladislav Skarić' za smještaj djece predškolskog uzrasta sa poteškoćama u razvoju“, konkretizirao je ministar Kazazović.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković naglasio je da se briga o statusu porodice treba voditi sistemski te da je sajam prilika da vladin i nevladin sektor i građani razgovaraju o problemima u sistemu.

Nakon obraćanja zvaničnika, djeca su preuzela glavnu ulogu u današnjem programu i odlično pripremljenim i izvedenim kulturno-umjetničkim sadržajima zadržali pažnju svih prisutnih, posebno velikog broja djece i njihovih roditelja te predstavnika različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Inače, od 05. do 10. oktobra 2015. godine u Kantonu Sarajevo će nizom događaja i aktivnosti biti obilježena „Dječija nedjelja“. Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo i ove je godine u koordinaciji sa 48 ustanova iz oblasti socijalne i dječije zaštite, predškolskih i školskih ustanova, kulturnih institucija i 30 nevladinih organizacija utvrdilo Program obilježavanja „Dječije nedjelje“. Kroz ovaj Program realizovat će se 148 edukativnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih zanimljivih aktivnosti koje ukazuju na važnost prepoznavanja potreba djece u različitim periodima njihovog odrastanja.

Obilježavanje ove manifestacije započelo je Sajmom za dijete i porodicu “Naši putokazi” koji će trajati danas do 18:00 sati, a upriličili su ga Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS i KJU “Porodično savjetovalište”.

Na sajmu učestvuju učesnici iz 50 javnih ustanova, među kojima i iz šest ministarstava svih nivoa vlasti. Kako je planirano, na sajmu će se predstaviti 48 institucija i njihove usluge za dijete i porodicu. Organizirana su i predavanja uz preporuke o porodičnim vrijednostima, roditeljstvu, odgoju, podršci djeci sa posebnim potrebama, zdravlju, pravilnoj ishrani, važnosti sporta.

Sajam je otvoren za sve građane Kantona Sarajevo na kojem im je omogućeno dobijanje informacija uz savjete psihoterapeuta, socijalnih radnika, psihologa, pedagoga, profesora, odgajatelja, sociologa, ljekara, glumaca, muzičara, kustosa, sportista, policajaca iz oblasti: obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, sporta, sigurnosti i boračke zaštite.

Cijelim tokom trajanja sajma orgnizirane su i animacije za djecu kroz poligone, kvizove, kreativne radionice, slikanje, muziku, crtanje, sportske igre, ples, predstave, tramboline.

U znak sjećanja na svu stradalu djecu Sarajeva, ministrica Karačić i mališani iz JU Djeca Sarajeva položili su cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. na Trgu djece Sarajeva.