Vlada Kantona Sarajevo

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine: Položeno cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniteljima i civilima

Obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine počelo je jutros polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima.

Delegacije Kantona Sarajevo i drugih nivoa vlasti položile su cvijeće na Spomen obilježje „Vječna vatra”, Centralno spomen-obilježje i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića na Mezarju “Kovači”, Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Spomen park „Vraca”, ta na gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion, kao i na Spomen-obilježje ispred Općine Novi Grad Sarajevo.

U ime Kantona, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić, čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine praznik naše domovine, podsjećajući kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

„S ponosom obilježavamo i svim Bosancima i Hercegovcima čestitamo 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je jedan od najznačajnijih dana u našoj historiji, kada je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te potvrđen njen teritorijalni suverenitet, integritet i historijski kontinuitet. Danas se prisjećamo i odajemo počast svim poginulim braniocima naše domovine, učesnicima narodno-oslobodilačkog rata 1942-1945, kao i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, ali i brojnim civilnim žrtvama, Bosancima i Hercegovcima koji su izgubili živote prkoseći fašizmu i agresiji. Naša je obaveza i misija da i danas, 79 godina poslije ZAVNOBIH-a, jačamo državne institucije i obezbijeđujemo uslove mladima da u miru grade i čuvaju našu Bosnu i Hercegovinu“, poručio je, ovom prilikom, predsjedavajući Okerić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je kako je veoma važno poslati poruku kontinuiteta i antifašizma, jer se o secesiji priča godinama:

„Bosna i Hercegovina ne pripada nikome pojedinačno, nego svima nama“, poručio je premijer.