Vlada Kantona Sarajevo

Održana svečana akademija i premijera projekta "Postojbino draga" Fonda memorijala KS i Udruženja "Rejjan"

Svečenom akademijom, te promocijom projekta "Postojbino draga" Fonda memorijala Kantona Sarajevo i Udruženja za promociju multikulturalnosti "Rejjan" Sarajevo, sinoć je započelo obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

"'Postojbino draga' je izvanredna domoljubna/rodoljubna bosanskohercegovačka lirska pjesma. Ona je prava himna ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, njezinim ljudima, narodima, 'vjerama' i 'nacijama'.

Na stilskojezičkom planu, ova pjesma je univerzalna: pjesnik je uzeo motiv / duhovni etimon vile i udava koji je poznat u književnoj tradiciji naše zemlje, kao i u njenoj plemenitoj 'divljoj misli', duhovni etimon koji nas sviju okuplja – jer vila je simbol onog dobrog duha ove zemlje, njezin šarmantni, nježni i hrabri čuvar, koga nalazimo u usmenoj tradiciji kod svih bosanskih 'vjera' i 'nacija'. Udav je ovdje simbol zla – napadača na ovu zemlju i njezino ruho i njezino blago.

S druge strane, pjesnik je, u središnjim invokacijama u tkivu ove himnične pjesme, kroz pozdrave sva četiri identiteta Bosne i Hercegovine: katoličkog, muslimanskog, jevrejskog i pravoslavnog, kao i onog koji pripada sekularnim humanistima, na lirski način ujedinio našu dragu, često nesretnu, nikom krivu i nikom dužnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, i zato zdušno je potrebno da se ova pjesma uglazbi i izvodi u svakoj dostojnoj prilici", rekao je Rijad Imamović, predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti "Rejjan".

Prema riječima direktor Hayat produkcije Ahmeda Švrakića, DOMOVINA se piše velikim slovima kada se na njenom svetom mjestu okupe duhovni predstavnici njenih religija pod jednom zastavom.

Cilj projekta "Postojbino draga" je da identifikuje sve građane u Bosni i Hercegovini sa državom i da se obilježi jubilej 30 godina nezavisnosti i 79 godina državnosti jedine nam Domovine. U projektu su učestvovali horovi/grupe svih konfesija, te se kroz video snimak prikazuju sva kulturna, historijska i prirodna bogastva Bosne i Hercegovine.

Nosilac ovog projekta je Udruženje za promociju multikulturalnosti "Rejjan" Sarajevo i Grupa "Rejjan". Muziku potpisuje Latif Močević, dok je za aranžman bio zadužen Halid Hajduković. Svoje učešće kao autor teksta na projektu bilježi i prof.dr. Džemaludin Latić.

"Čini me veoma sretnim kada slušam mladiće i djevojke iz cijele naše zemlje kako pjevaju 'Postojbinu dragu'. Oni, kao i svi umjetnici i majstori svog zanata koji su učestvovali na ovom zahtjevnom projektu, čine srce naše Domovine / Otadžbine i snagu koja će našem potomstvu, nakon perioda patnje i mraka, osigurati lijepu, sretnu i vedru budućnost", izjavio je ovom prilikom profesor Latić.

Nakon ove premijere iz Fonda memorijala KS, čiji je ovo projekt, su istakli da je naša domovina dobila je svoj poklon – "Postojbinu dragu". 

"Svim Bosancima i Hercegovcima sretan 25. novembar, Dan državnosti naše jedine domovine – Bosne i Hercegovine. Države u kojoj svi narodi imaju ista prava", poručili su iz Fonda memorijala KS.